Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 06/08/2010
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Oana Ţepeş Greuruş
Titlul articolului: Băsescu, criticat de jurnaliştii britanici. Motivul - imigranţii români
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-criticat-de-jurnalistii-britanici-902514.html


Băsescu, criticat de jurnaliştii britanici. Motivul - imigranţii români

Declaraţiile laudative la adresa românilor care muncesc în afara ţării şi le fac treaba occidentalilor i-au adus lui Traian Băsescu un val de critici în presa din Marea Britanie, a doua destinaţie preferată de conaţionali pentru un loc de muncă după Germania, potrivit The Daily Express.

"Imaginaţi-vă dacă cei două milioane de români care muncesc în Italia, Spania, Franţa şi Germania s-ar întoarce acasă şi ar cere indemnizaţie de şomaj, când noi deja avem un deficit pentru fondurile pentru cei care nu au un loc de muncă. Aşadar ar trebui să le mulţumim celor care muncesc în afara graniţelor", a spus şeful statului în interviul de la TVR de miercuri seara, notează publicaţia britanică.

În plus, mai spunea Băsescu, România nu are suficiente joburi pentru forţa de muncă pe care o deţine şi nici un sistem de asigurări sociale ca-n Occident.

Declaraţiile nu i-au lăsat indiferenţi pe jurnaliştii britanici.

Şi chiar dacă Băsescu nu a vorbit clar despre românii din Marea Britanie, cei de la The Daily Express susţin că afirmaţiile preşedintelui Băsescu încurajează migraţia conaţionalilor în ţara lor.

Potrivit datelor oficiale, în Marea Britanie muncesc 100.000 de români, iar Marea Britanie este a doua destinaţie preferată de conaţionali, după Germania.

Nici remarca legată de românii care le fac treaba străinlor n-a fost trecută cu vederea.

"Sistemul de protecţie socială e la un nivel care îi face pe italieni sau spanioli, de exemplu, să prefere să stea acasă mai degrabă decât să munceasă. Românii fac munca grea pentru ei şi câştigă mai mulţi bani decât în România", declara Băsescu.


The Daily Express titrează că românii care muncesc în Marea Britanie, cetăţeni ai unui stat membru UE, au acces la unele beneficii precum alocaţii pentru copii, pe care le pot cere chiar dacă odraslele lor locuiesc în România.

"Britanicii nu muncesc ca să primească şomaj, imigranţii vin să beneficize de şomaj"

În plus, după 12 luni de muncă, românii pot să ceară şi şomaj şi primesc o sumă mult mai mare decât în ţara noastră .

"Preşedintele Băsescu a arătat cultura noastră în domeniul social şi a identificat lipsa de stimulente pentru a lucra, ceea ce înseamnă că mulţi cetăţeni britanici aleg ajutoarele în locul muncii, iar mulţi imigranţi vin aici pentru a beneficia de ele", a declarat Fiona McEvoy, din cadrul Alianţei Contribuabililor.

"Nu putem acuza românii pentru că obţin ce pot, dar putem acuza propriul nostru Guvern pentru că permite scăderea salariilor muncitorilor britanici şi oferirea posturilor celor pregătiţi să muncească pentru mai puţin", a declarat eurodeputatul Nigel Farage, din cadrul Partidului Independenţei Marii Britanii.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei României la Londra a declarat că în interviul său, Băsescu nu a făcut referire la Marea Britanie.

Tabloidul Daily Star e mult mai categoric şi scrie că preşedintele Traian Băsescu le mulţumeşte imigranţilor români că mulg sistemul britanic de asigurări sociale.

Jurnaliştii scriu că românii primesc în Marea Britanie alocaţii pentru copii şi sprijin pentru a-şi găsi o locuinţă.


 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.